Поради для тих, чия дитина вперше бере участь у зйомках

Режисерка проекту “Шануймося” Марія Яремчук ділиться порадами із батьками, чиї діти вперше збираються взяти участь у професійних відеозйомках.

Більшість людей, котрі не мають досвіду у кіно, неважливо діти вони чи дорослі, сприймають знімальний процес як розвагу. Адже збоку здається, що все дуже легко і просто: зайшов в кадр, сказав текст – задоволена режисерка вигукує “знято”, а з-за її спини вже прориваються фанати за автографами.

Насправді ж, відеозйомка – це складна і напружена робота, як для тих, хто перебуває в кадрі, так і для тих, хто стоїть з іншого боку камери. Мова йде і про фізичне, і про емоційне навантаження.

Якщо вашого сина чи дочку запросили на зйомки, як підготувати дитину до роботи в кадрі? Давайте зупинимося на кількох важливих моментах.

Перше і найголовніше – це правильне психологічне налаштування. Дізнайтеся більше про проект і розкажіть дитині, що відбуватиметься на знімальному майданчику і чим займаються люди, які там працюють.

Режисер – керує зйомками, оператор – працює із камерою, продюсер – забезпечує всім необхідним. З’ясуйте, на кого із працівників покладені обов’язки приглядати за дітьми під час зйомок і познайомтеся із цією людиною.

Ваша дитина має знати, до кого звертатися у випадку будь-яких питань чи потреб і не боятися зізнатися, що їй, наприклад, стало недобре чи потрібно до вбиральні.

Поясніть, що головний на знімальному майданчику – режисер, він каже всім, що робити, коли починати зйомку і коли закінчувати. Режисеру та іншим членам знімальної групи не можна заважати і відволікати.

Якщо це не костюмована зйомка і ваш син або дочка знімається у власному одязі, подбайте про те, щоб він відповідав погоді на вулиці (якщо зйомка на натурі) або температурі у приміщенні (якщо зйомка в інтер’єрі).

Зважайте, що в холодну погоду на зйомку треба вдягатися тепліше, ніж на звичайну прогулянку. Обов’язково мають бути шапка, шарф, тепле взуття, рукавиці.

Подбайте про те, щоб перед участю у проекті ваша дитина добре поїла. Робота в кадрі відбирає багато енергії.

На знімальному майданчику задіяна велика кількість обладнання, яке може бути небезпечним для надміру допитливого школяра, тому проговоріть заздалегідь, що торкатися руками техніки та активно рухатися біля проводів та обладнання категорично заборонено.

Не очікуйте, що відеозйомка – це швидкий процес. Нескладний п’ятихвилинний відеоролик знімається щонайменше дві години (а складний можуть створювати і два дні, і більше). Зверніть на це увагу при плануванні часу.

Величезна кількість дитячих мрій розбивається в той момент, коли виявляється, що в кадрі можна робити тільки чітко визначені речі чітко визначеним способом. Розкажіть, що так починали всі кінозірки. Зйомка – це не гра і не розвага, це командна робота, да важлива участь кожного і кожна дрібниця.

А ще 80% знімального процесу – це очікування. Спочатку чекаємо, коли всі зберуться, потім чекаємо налаштування техніки, потім чекаємо на зйомки своєї сцени, потім працюємо в кадрі і чекаємо, поки режисер вдовольниться дублем … тому в певних випадках посидючість і врівноважений темперамент є важливішими за харизматичніть та розкутість.

І наостанок хочу поділитися відгуком мами, чиї сини взяли участь у роботі над уроком про “Прийняття Акта Злуки”

Незважаючи на те, що буває холодно і дискомфортно, участь у зйомках – це спогад на все життя. А перегляд відео, яке врешті решт вийшло, у багатьох пробуджує бажання повернутися і зайти у кадр ще раз. Або ж – взяти в руки камеру і почати створювати щось своє.