Знання під час війни

За даними МОН (https://saveschools.in.ua/) на 01.09.2022 в Україні 7 мільйонів дітей війни, 2405 закладів освіти постраждало від бомбардувань та обстрілів, 270 з них зруйновано повністю. Навчальний процес із 24 лютого 2022 року відбувається у адаптованому форматі, який визначається бзепековою ситуацією в громаді.

Проте адаптації потребують не лише шкільні приміщення і розклади роботи, а і навчальні дисципліни та предмети. Проблема задоволення освітніх потреб школярів в умовах військового часу лишається актуальною.

Важливим її аспектом є те, що в умовах реальності, яка змінилася (з миру на війну), педагоги та батьки учнів мають у своєму арсеналі недостатньо освітніх продуктів, які допоможуть говорити із дітьми про війну та давати їм актуальні прикладні знання, необхідні тут і зараз.

Зокрема, мова йде про основи безпеки життєдіяльності (мінна небезпека, поведінка при обстрілах та ін.), психологічну безпеку (як говорити та виражати свої емоції, як звернутися про допомогу), інформаційну безпеку, про навчальні продукти, за допомогою яких вчителі та батьки у доступній формі допоможуть школярам зрозуміти, що відбувається в країні.

Відповідно до озвученої проблеми, метою проєкту “Знання під час війни” є актуалізація існуючих освітніх матеріалів, призначених для онлайн та офлайн-навчання, шляхом створення навчальної програми, яка складається із 5 відеоуроків та 5 методичних розробок уроків, спрямованих на засвоєння учнями основ особистої фізичної та психологічної безпеки під час війни та в повоєнний час.

Теми уроків, які увійшли в програму:

  1. Національна безпека
  2. Психологічна безпека
  3. Особиста безпека
  4. Інформаційна безпека
  5. Мінна небезпека

Кожне заняття складається із відеоуроку та методичної розробки для вчителя, за якою можна провести урок на вказану тему.

Проєкт “Знання під час війни” став можливим завдяки підтримці IREX . Вміст є виключною відповідальністю ГО «ВГО «Рушійна Сила» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США